Gott nytt år!

2019 har varit spännande för min del. Efter en avkopplande semester så är det nu dags för nya utmaningar. När jag slutade som hantverkare skrev jag den 13 oktober 2019 på denna blogg bla följande.

En våt filt läggs över en hantverkarbranschen under flera år. Vad kommer härnäst? Det fria företagandet är grunden för välståndet. Om företag inte får gå med vinst så startas de inte, i vart fall inte i Sverige. Därför måste villkoren för företagandet utgå från att vi lever i en global värld. Nu hoppas att individer får utveckla sina ideer och förverkliga dem oavsett om det är inom den sk välfärdssektorn eller inom andra områden.”

Det som hänt sedan dess har understrukit än mer hur mycket som står på spel. Därför är jag mycket glad för att nu få möjlighet att som bloggare och influencer få jobba med att förhindra det som diskuteras i form av begränsningar i ägandet, i kapitalförsörjning och möjligheten för människor att få välja att starta skola, för föräldrar och barn att få välja skola och för lärare mfl skolpersonal att faktiskt få välja en privat arbetsgivare.

Svenska hantverkare står inför stora utmaningar. Kvaliteten måste öka, yrkena bli attraktivare. Detta är absolut nödvändigt om näringslivet ska få den kompetens de behöver och Sverige vara konkurrenskraftigt vad gälelr rörmokare, snickare, och golvläggare.

Men en minst lika stor utmaning verkar vara att få den politiska debatten att fokusera på just dessa frågor. Sture Bengtsson har uttryckt det väl i denna kolumn med rubriken ”Rent absurdt om hantverkares rättigheter”. Sverige har inte råd med en offentlig debatt där all kraft går åt för att stoppa hantverkare som faktisk levererar bättre resultat än de andra.

#hanterkare #hantverk #snickare #golvläggare #rörmokare